Nieuw

Kruistochten: een kleine geschiedenis van (on)heilige oorlogen

€95

Kruistochten: een kleine geschiedenis van (on)heilige oorlogen

In de maand maart van het jaar 1095, ontmoetten Byzantijnse afgevaardigden van keizer Alexius I Komnenos de katholieke paus Urbanus II in Piacenza in Italië. Tijdens die ontmoeting vroegen de Byzantijnen de paus om hulp tegen de toenemende macht van de Turken in Klein-Azië. Urbanus reageerde enthousiast: voor hem was dit een uitgelezen kans om een Europees leger op de been te brengen om het Heilige Land (Palestina) te veroveren op de moslims, die er al eeuwenlang de dienst uit maakten.

Wat volgde was een reeks reizen, lobbybijeenkomsten en hartstochtelijke toespraken waarmee de paus tienduizenden christenen wist te mobiliseren om af te reizen naar het oosten. Wie mee zou doen om het geboorteland van Christus te bevrijden (en op zijn weg zoveel mogelijk moslims doodde), zou beloond worden in de hemel. De bloedige jaren daarna zouden in het teken staan van de zogeheten kruistochten.

In de collegereeks ‘Kruistochten: een kleine geschiedenis van (on)heilige oorlogen’ gaan we op overzichtelijke wijze in op het fenomeen kruistochten door de eeuwen heen. Het onderwerp zal breed worden belicht, beginnende met de eerste kruistochten (die lang voor 1095 begonnen) en hoe het fenomeen van ‘heilige oorlogen’ tegen alle ‘heidenen’ (waaronder moslims) in de eeuwen daarna steeds populairder werd.
Daarna zullen we ingaan op de beruchte, middeleeuwse kruistochten naar het Heilige Land, de geschiedenis van de kruisvaardersstaten, de ontwikkelingen in de islamitische wereld en natuurlijk de herovering van Jeruzalem door moslims onder leiding van Salahuddin al-Ayyubi.
Daar laten we het echter niet bij: na het behandelen van de dertiende eeuw gaan we door over hoe kruistochten tegen de islam populair bleven en een cruciale rol speelden in de geschiedenis van Europa en haar houding naar de rest van de wereld.

Het doel van de colleges is om iedere deelnemer te voorzien van overzichtelijke en behapbare historische kennis, om zo beter inzicht te krijgen in de voorgeschiedenis van de wereld om hem/haar heen.

De reeks is uniek in haar soort en mag je dan ook niet missen!
Het aantal plaatsen is echter beperkt. Schrijf je daarom zo snel mogelijk in!

Details

Lestijden: 20:30 – 21:30
Docent: Kasım Tekin (historicus en docent geschiedenis)
Locatie: Online – via ZOOM (meer instructies volgen na bevestiging van je inschrijving)
Deelnamekosten: €95
Aanmelden voor: Kruistochten: een kleine geschiedenis van (on)heilige oorlogen