Studiemiddag: Islam en wetenschap, een historisch verhaal

Islam en wetenschap is al decennialang een populair thema. In deze tijd, waarin ‘wetenschap’ vaak als ‘argument’ tegen religie wordt gebruikt, hebben veel moslims (en niet-moslims) betoogd dat islam en wetenschap altijd hand in hand zijn gegaan. Om dat te onderbouwen wordt regelmatig terugverwezen naar het verleden, en terecht. 

Maar de verhalen die over deze geschiedenis zijn gereconstrueerd zijn, hoe goed ook bedoeld, vaak niet ontworpen door islamhistorici. Dat maakt  dan ook dat deze niet altijd even historisch doordacht zijn. Soms zorgt dat voor historisch inaccurate denkstructuren, soms voor onvoldoende diepgang en soms zijn verhalen gewoon veel te overdreven, of misschien juist niet spectaculair genoeg!

Daarom organiseert Hadaarah op zaterdag 5 oktober 2019 een studiemiddag met als titel ‘Islam en wetenschap, een historisch verhaal’. In vier uurtjes tijd behandelen docent en deelnemers de historische ontwikkeling van uiteenlopende wetenschappen in de eerste eeuwen van de islam. Het begrip wetenschap zal op de nodige wijze worden gedefinieerd en er zal worden bestudeerd op welke wijze de islam de ontwikkeling van wetenschap niet slechts tolereerde, maar er zelfs een directe oorzaak van was. Er zal worden ingegaan op de wetenschappers zelf, hun prestaties en natuurlijk op de tijd waarin zij leefden. En indien de tijd dit toestaat, zal in het laatste deel ook kort aandacht zijn voor latere periodes in de geschiedenis van de islam en moslims.

Verder komen de verschillende tradities van kennisontwikkeling, de institutionalisering van kennis en meer van dit soort relevante onderwerpen zo overzichtelijk mogelijk aan bod in dit historische verhaal over de islam en wetenschap. Aarzel niet en schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt!

Details
Dag: Zaterdag 5 oktober 2019;
Tijd: 14:00 uur tot 18:00 uur;
Locatie: Amsterdam West (exacte locatie volgt);

Docent: drs. Kasım Tekin
Niveau: basis, goed toegankelijk voor een algemeen publiek.
Kosten en betalen: Deelname kost € 25. Na je via onderstaand formulier te hebben ingeschreven ontvang je binnen enkele dagen een email met daarin de betaalinstructies. Let op: je bent dan nog niet verzekerd van een plaats. Je inschrijving is pas definitief wanneer de betaling bij ons binnen is.

Neem voor meer informatie contact met ons op via info@hadaarah.nl.

Inschrijfformulier studiemiddag

[contact-form-7 id=”4045″ title=”Inschrijving studiemiddag: Islam en wetenschap, een historisch verhaal”]