Moro’s op de Filipijnen: een verhaal van eeuwenlang verzet

Het onderbelichte verhaal van de Filipijnse Moro’s behoort tot een van de meest interessante onderwerpen uit de islamitische geschiedenis.
Na de komst van Perzische du’aat [uitnodigers naar de islam] in de 13e eeuw omarmden veel mensen op de Filipijnen de islam. Binnen korte tijd ontstonden er verschillende sultanaten en werden de Filipijnen een belangrijk onderdeel van het islamitisch handelsnetwerk in Zuidoost-Azië.

De toenemende interactie met Arabische, Perzische, maar vóóral (islamitische)Chinese handelaren zorgde ervoor dat de islamisering in rap tempo toenam. En het duurde niet lang voordat het grootste deel van de bevolking de de islam had geaccepteerd.

Toen de Spanjaarden het gebied in 1565 koloniseerden kreeg de moslimbevolking de naam ‘Moro’, van Moor, een bij Spanjaarden alom gebruikt (beledigend) woord om moslims mee aan te duiden. De inquisitie dwong moslims en joden zich te bekeren tot het rooms-katholicisme. Tegenover standvastigheid stond de doodstraf. De oplopende conflicten zorgden ervoor dat moslims in 1578 de wapens opnamen tegen de Spaanse onderdrukkers en een hevige strijd aangingen die vele veldslagen zou kennen en tot 1900 zou voortduren!

De massaexecutie van Moro’s door Amerikaanse soldaten op 4 februari 1899

Nadat Spanje een oorlog tegen de Verenigde Staten (Amerika) had verloren moest het in 1898 de Filipijnen overdragen aan de VS. De Moro’s, die zich eeuwenlang fel hadden verzet, waren niet bereid de strijd tegen kolonialisme op te geven en bleven zich verzetten, ook tegen de Amerikanen. En tijdens WOII verzetten ze zich zelfs tegen de Japanse bezetting en verdreven ze de Japanners uit grote gebieden van de Filipijnen. Vandaag de dag zijn er zo’n 10 miljoen moslims op de Filipijnen. En ook hun huidige situatie is een interessante die het bestuderen meer dan waard is.

Morokrijger omstreeks 1900

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *