Atatürk Devrimleri Köşesi

Na de val van het Ottomaanse rijk moest de secularisering van het nieuwe Turkije op alle vlakken worden doorgevoerd. Naast het hardhandig optreden richting groepen die zich tegen de veelal extreme maatregelen verzetten ging dit proces uiteraard ook gepaard met grote propagandacampagnes. Zo ook in het onderwijs. “Deze schoolplaat werd gebruikt om kinderen in het basisonderwijs de hervormingen uit te leggen die Atatürk in de jaren 1920 doorvoerde”.[1]

Omschrijving
Na de titel Atatürk Devrimleri Köşesi (letterlijk: het hoekje van de Atatürkrevoluties) en de daarnaast afgebeelde gezichten van Atatürk en die van een half-ontblote vrouw met een fakkel, volgen acht afbeeldingen met daarboven telkens de woorden dün (gisteren) en bugün (vandaag). Dün staat uiteraard telkens voor de ‘negativiteit’ van het Ottomaanse rijk, vol islamofobische symboliek. Bugün staat voor het ideaalbeeld van het ‘seculiere’ Turkije. Hier volgt per afbeelding een vertaling van de titels, beginnende van linksboven.

Afbeelding 1: Revolutie in de rechtspraak
Afbeelding 2: Turks Burgerlijk recht
Afbeelding 3: Kledingrevolutie
Afbeelding 4: Revolutie in meeteenheden, kalender en tijdsberekening
Afbeelding 5: Alfabetische revolutie
Afbeelding 6: Economische revolutie
Afbeelding 7: Revoluties in het onderwijs en het openbare leven
Afbeelding 8: Militaire revolutie

Gegevens Afbeelding:
Isparta (Turkije), circa 1970.
99 x 69 cm.
Verzameld in Ankara 2004, TM-collectie 6160-1[2]

 

[1] Mirjam Shatanawi, ‘Islam in beeld. Kunst en cultuur van moslims wereldwijd.’ (2009), p. 160.
[2] Ibidem.


De schoolplaat 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *