Salahuddin en de Frankische moeder

In 1191 huilde een wanhopige Frankische moeder het uit dat haar drie maanden oude baby was gestolen en binnenkort zou worden verkocht op de markt. Haar mede-Franken (Europeanen die ten tijde van de kruistochten in het Midden-Oosten verbleven) adviseerden haar om niet naar hun eigen leiders te gaan. Ze adviseerden haar aan te kloppen bij de leiding van de ‘vijand’: ‘Ga hoogstpersoonlijk naar Salahuddin Ayyubi om je verhaal te doen’. En zo geschiede. Baha ud-Din ibn Shaddad, de persoonlijke biograaf en vriend van Salahuddin, vertelt ons dat zijn ‘meester’ de baby zelf en met zijn eigen vermogen vrijgekocht:

‘Hij gaf het kind terug aan diens moeder, die het nam, met haar gezicht in tranen, en het stevig tegen zich aan drukte. De mensen keken ernaar en stonden te huilen en ik (Ibn Shaddad) was een van hen. Ze gaf het kind even de borst en toen beval Salahuddin een paard voor haar gereed te maken waarmee ze terug kon gaan naar haar kamp.’

Moderne prent van Salahuddin Ayyubi (Saladin)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *