Ottomaanse zeemannen in het Franse Toulon

In de winter van1543–1544 overwinterden de zeemannen van de Ottomaanse vloot in het Zuid-Franse stadje Toulon. Kort daarvoor hadden ze samen met de Franse marine de havenstad Nice belegerd.

De christelijke bevolking van Toulon werd tijdelijk geëvacueerd. In ruil voor de evacuatie hoefden ze de Franse koning tien jaar lang geen ’taille-taks’ meer te betalen. De evacuatie was nodig om mogelijke schermutselingen met de 30.000 zeevaarders te voorkomen. De kathedraal werd tijdelijk omgetoverd tot een moskee waardoor er acht maanden lang de gebedsoproep klonk. Zo konden de Ottomanen er probleemloos de winter doorbrengen, en dat alles op kosten van de Franse koning, die de Turkse admiraal nog eens 800.000 écu betaalde om te vertrekken. Ook eiste de admiraal de vrijlating van alle moslimgevangenen die nog in Frans bezit waren. In mei 1544 vertrokken ze over warmere wateren terug naar Constantinopel.

De ‘Catulaire des confréries’ met een Ottomaanse hoofd
De Ottomaanse vloot in Toulon
Deze kathedraal werd een tijd lang gebruikt als centrale moskee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *