Marokko’s antwoord op het ‘Nazi-verzoek’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond Marokko onder controle van het pro-Nazi regime van Vichy-Frankrijk. Dit regime begon met de segregatie van Marokkaanse joden door ze te dwingen tot verhuizing (naar joodse wijken), door een quotum te stellen voor het aantal toegestane joodse doktoren en advocaten en door hun toegang tot bepaalde opleidingen te blokkeren.

Toch hadden deze wetten weinig effect in het door Sultan Mohammed V bestuurde Marokko. Hij verzette zich hevig tegen soortgelijke maatregelen en nodigde de joden uit zich volwaardig onderdeel van de samenleving te voelen.

Toen hem uiteindelijk werd gevraagd om medewerking aan de deportatie van joden naar (het door Nazi-Duitsland gecontroleerde) Europa antwoordde hij kort:

“Ik ken hier geen joden, ik ken alleen Marokkanen(onderdanen)”.

Sultan Mohammed V op de cover van TIME Magazine van 22 april 1957

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *