Marokkanen vs. bezetters: de Slag bij Anwaal (Annual)

Op 22 juli 1921 vond de Slag bij Anwaal plaats, of zoals de Spanjaarden het noemen: ‘Desastre de Annual’ (de Ramp van Annual).
Tijdens die slag versloeg een Riffijns leger onder leiding van ‘Abd al-Karim al-Khattabi een groot Spaans kolonistenleger in Marokko.

Kaart waarop de terugtrekking van Spaanse soldaten richting de basis in Melilla te zien is. De rode kruisjes geven aan waar de Spanjaarden grote hoeveelheden aan troepen verloren. Bron kaart: Wikipedia

Het leger van Manuel Fernández Silvestre telde zo’n 60.000 man toen het werd aangevallen door de slechts 3000 Riffijnen van al-Khattabi. Al snel sloegen meer dan 5000 Spaanse soldaten op de vlucht. Fernández Silvestre, die blijkbaar een stuk slechter was in het motiveren van strijders dan ‘Abd al-Karim, riep de overige mannen nog eens toe: “Ren! Ren weg! De boemannen komen er aan!!”.

Aan het eind van de slag waren de Riffijnen 800 man verloren. Maar dat viel in het niets bij de 23.000(!) Spaanse soldaten die tijdens de slag waren gesneuveld. De Spanjaarden waren gebroken en de Riffijnen hadden binnen een dag tienduizenden hypermoderne geweren, kanonnen, machinegeweren en andere wapens in handen gekregen waarmee ze hun onafhankelijkheidsstrijd konden voortzetten. Of zoals ‘Abd al-Karim later ook zei: “In slechts een nacht voorzagen de Spanjaarden ons van alle wapens die nodig waren om een grote oorlog voort te zetten”.

Wat betreft Manuel Fernández Silvestre, die liep tijdens de slag een tent in en schoot zichzelf door het hoofd…

** Update: Interessante documenten aangaande de slag, waaronder de schets van het Spaanse kamp zoals te zien op deze afbeelding. Bron: http://www.escrituraydocumentos.com/melilla-y-el-desastre-de-annual-de-1921/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *