Geef hem 100 goudstukken… en 100 stokslagen! 

Het verhaal gaat dat sultan Suleyman de Geweldige ervan hield om tijdens feestelijke bijeenkomsten te aanschouwen hoe zijn onderdanen hun vaardigheden aan hem toonden. Op een dag, tijdens weer zo’n bijeenkomst, zou er een man zijn geweest die een naald rechtop in een ondergrond stak en vervolgens op vijf meter afstand een touwtje door het oog wist te gooien.

De Sultan zou verbaasd hebben gereageerd: ‘Dit moet wel toeval zijn! Doe het nog een keer.’ En zo geschiede. De man deed het nog een keer, en daarna nog een keer, waarop de sultan begon te lachen van verbazing. Hij beval: ‘Geef deze man 100 goudstukken, en 100 stokslagen!’.
De man vroeg verbaasd: ‘Mijn heer! De goudstukken begrijp ik, maar waar heb ik de stokslagen aan verdiend!?’

‘De goudstukken zijn voor je vaardigheid, mijn complimenten daarvoor! Maar de stokslagen heb je te danken aan je onnuttige dagbesteding.’

Portret van Suleyman de Geweldige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *