‘Ā’isha bint Ahmad bin Muhammed

‘Ā’isha bint Ahmad bin Muhammed bin Qādim (overleden in 1009) was een van de grote Andalusische wetenschappers uit haar tijd. Ze kwam uit Cordoba. De beroemde historicus Ibn Hayyaan schreef het volgende over haar:

“Op het hele Iberisch schiereiland was er niemand (in haar vakgebied) die haar kon evenaren in kennis, excellentie, literaire en poëtische vaardigheden, welbespraaktheid, deugdelijkheid, puurheid, vrijgevigheid en wijsheid. Ze schreef regelmatig lofdichten over koningen in haar gebied en gaf toespraken aan het hof. Ze was een befaamd kalligrafe en reproduceerde vele manuscripten van de Koran en van andere boeken. Ze was een ijverige verzamelaar van boeken, en bezat er vele, en was erg toegewijd in haar zoektocht nar kennis. Ook was ze erg welvarend. Ze is nooit getrouwd geweest en stierf als maagd. Ze overleed in het jaar 400 Hijri (1009 n.Chr.).”

Muur van de Mezquita in Cordoba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *