1291, het Beleg van Acre

In mei 1291 werd de stad Acre (Palestina), na honderd jaar lang door de kruisvaarders te zijn bezet, bevrijd door al-Achraf Khalil. In de vroege ochtend lanceerde hij de volle aanval op de stad. Onder begeleiding van trompetten en trommels (die “door 300 kamelen” werden gedragen!) bestormden de Mammelukken (moslims) de stadsmuren.

Enkele dagen later viel de stad definitief, op één kruisvaardersfort na (te zien op het onderste puntje op de kaart). Kort daarna besloot ook de grote groep tempeliers in dat fort om zich over te geven. Als tegenprestatie mochten ze allemaal het land in veiligheid verlaten. Maar toen een groep moslimsoldaten het kasteel binnenging om de tempeliers te begeleiden werden zij (de moslims) vermoord!

Dit zorgde voor een voortzetting van het gevecht. Enkele dagen later kwamen de tempeliers wéér naar buiten voor een nieuwe deal. Maar als vergelding voor hun eerdere streek werden ze geëxecuteerd. Het fort werd ingenomen en Acre werd weer van de moslims.

Het beleg heeft 43 dagen geduurd.

Reconstructie van Acre in de 13e eeuw, vlak voor de herovering

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *