Dr. Van der Hoog, cosmetica en islam

Veel mensen zijn bekend met het cosmeticamerk Dr. Van der Hoog. Maar slechts weinig mensen weten wie Dr. Van der Hoog daadwerkelijk was!

Dr. Van der Hoog was een arts die in 1928 namens de Nederlandse regering werd uitgezonden naar Jeddah (Saoedi-Arabië) om er deel te nemen aan een medisch onderzoek onder pelgrims tijdens de ‘hadj’. Dit op verzoek van de toenmalige koning Abdulaziz al-Saud. Daar raakte hij geïnspireerd door de islam. Hij bekeerde zich en keerde enkele maanden later als moslim terug naar Nederland, waar hij de studie over zijn nieuwe religie voortzette.

Foto van Dokter Van der Hoog, uit zijn boek ‘Pelgrims naar Mekka’

In 1935 schreef hij een brief aan de Saoedische koning met het verzoek om de bedevaart te mogen verrichten. Wegens Van der Hoogs waardevolle verdiensten verleende Koning Abdulaziz hem ‘met alle vreugde’ toestemming om te komen.
Dr. Van der Hoog schreef over zijn ervaringen in zijn bekende boek ‘Pelgrims naar Mekka’.

Hij startte zijn cosmeticamerk in de jaren 30 van de vorige eeuw. Omdat zijn vrouw huidproblemen had reisde hij (als dermatoloog) naar verre gebieden opzoek naar natuurlijke ingrediënten voor haar verzorging. In de jaren vijftig verkocht hij het merk. Dr. P.H. van der Hoog overleed in 1957 (moge Allah hem genadig zijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *